Magyar Élőfalu Hálózat

Film az élőfalvakról

2013. január 27. - Magyar Élőfalu Hálózat

elofalufilm.jpg"Csak természetesen” ..., hogy életed valóban fenntartható legyen" címmel négyrészes film készült a magyarországi élőfalvakról, mely itt megtekinthető.

A film a 4 évszak aspektusából, pillanatokat mutat be Visnyeszéplak, Gyűrűfű, Drávafok- Markóc, Agostyán, Ágoston-liget életéből.

A film a GEO-ÖKOFILM bevonásával készült, Hollós László szerkesztő, producer (Szerelmes földrajt, Príma díjas 2012) és csapatának közreműködésével; a Természetes Életmód Alapítvány (Labanc Györgyi ) szakmai irányításával, és Czumpf Attila ajánlásával.


„Akkor cselekszünk helyesen, ha a kétféle „szürkeállományunkat”, ami a fejünkben van, és a föld, amin járunk – arányosan műveljük” - Stefanovits P.

A célirányosan összegyűjtött ismeretanyagokat a Duna TV-n bemutatásra kerülő Talpalatnyi zöld c. műsorában szeretnénk eljuttatni az érdeklődőkhöz és a döntéshozókhoz.

2006-ban hiánypótló céllal jött létre a Magyar Élőfalu Hálózat (szakmai és érdekvédelmi kollégiuma). A Magyar Élőfalu Hálózat népszerűsítése nem csak nevelői szempontból elsődleges, de az útkeresők sokasága miatt is fontos, mivel az ökofalvak, mint közösségi modellek mintaértékű humánökológiai elkötelezettségű kezdeményezéseket és megoldásokat ajánlanak. Megismertetésük: út a saját környezettudatosságunk kialakításához. Legfontosabb érdekünk lenne egy átgondolt, átfogó életmódváltás, a fenntarthatóság, a környezettudatosság, az alapvető átláthatóság stb. elvei szerint kialakítandó, életmód-életvezetési program, benne lakóház, lakókörnyezet és földhasznosítási programmal, beleértve az értékteremtő kétkezi munka keltette jóérzések megtapasztalását is. Ennek során az „élménytársadalom” fizikailag és szakrálisan leszegényített vidéki, és a sokszoros függőségben, kiszolgáltatottságban lévő városi lakosságból kellene a mára már eltűnt „tájban élő”, vagy legalább a „tájat örökbe fogadó” embert újra teremteni. Az új életminőség megteremtéséhez az öngondoskodás képességének megszerzése is szükséges az elveszetett tudással, jártassággal, felelősségvállalással és hittel együtt. Ezek nélkül nem fog eljönni a minden ép érzékű ember érdeke szerint való természeti társadalmi béke. A megoldások között szerepel az „élet újraszövésének” kis lépésekből álló finom mintázatokat létrehozó programja.

Filmünk programja jó szívvel ajánlott az oktatás, a vidékfejlesztés, a városi környezet, a rehabilitáció döntéshozóinak, törvényi alkalmazóinak, példa értékű munkaanyagként, valamint továbbadható, és továbbfejleszthető mintaként.


Czumpf Attila


A "Csak természetesen”… hogy életünk valóban fenntartható legyen" c. oktatófilm

a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával készült.”

Videkfejlesztesi_miniszterium-cmyk.jpg



A filmek itt megtekinthetők:

1. rész


2. rész


3. rész

4. rész

A bejegyzés trackback címe:

https://elofalu.blog.hu/api/trackback/id/tr265046551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása