Magyar Élőfalu Hálózat

Rapa Nui vagy Tikopia? Ökológiai válság és kiútlehetőségek

2014. augusztus 27. - Magyar Élőfalu Hálózat

kiskozossegek_logo_.jpg2014-ben is elindul a Humánökológia Tanfolyam!

Jelentkezési határidő: szeptember 10.

Részletek alább, illetve szebb formátumban itt.

Veszélyes mértékben átalakítottuk bolygónkat. Az éghajlat gyors változása, az élővilág sokszínűségének rohamos csökkenése, a szennyezések garmadája, valamint számos további környezeti probléma mindnyájunk életminőségének drasztikus romlásával fenyeget. A sivár élővilág, éhínség, vízhiány, nyomor és káosz által terhelt jövőt azonban elkerülhetjük, amennyiben bátran szembenézünk a problémákkal, és kitartóan teszünk ellenük.

Ezt a szembenézést és cselekvést igyekszik előmozdítani a Kisközösségi Program tíz hónapos Humánökológia tanfolyama, amely "Rapa Nui vagy Tikopia? – Ökológiai válság és kiútlehetőségek" címmel indul 2014. szeptember 18-tól - 2010 óta immár ötödszörre. A tanfolyamra szeretettel hívunk minden érdeklődőt!

KIKNEK AJÁNLJUK? Előképzettségtől és korosztálytól függetlenül ajánljuk a tanfolyamot mindenkinek, aki szeretne többet tudni a környezeti problémákról és enyhítésük lehetőségeiről. Leginkább pedig azoknak az embereknek, akik tenni is kívánnak a környezeti gondok ellen. Különösen érdekes lehet mindazok számára, akiknek hivatása kötődik a környezeti problémákhoz, illetve e témakörben kívánnak dolgozni a jövőben. Kiemelten javasoljuk:

  • tanároknak, akik megalapozott tudást akarnak átadni a fiatalok számára a környezeti problémákról;
  • civil szervezetek munkatársainak és önkénteseinek, akik hatékonyan szeretnék meggyőzni az embereket az életmódváltás fontosságáról;
  • újságíróknak, akik szakmailag korrekt cikkeket akarnak írni környezeti témákban;
  • az államigazgatásban dolgozóknak, akik felelősségteljes (ön)kormányzati döntésekhez szeretnének munkájukkal hozzájárulni;
  • "útkeresőknek", akik a jövőben hivatásszerűen szeretnének a környezetvédelemhez, az ökológiai fenntarthatósághoz kapcsolódó témákkal foglalkozni.

Az eddigi tapasztalatok alapján a tanfolyam kiváló alkalom arra is, hogy a résztvevők hasonló gondolkodásmódú emberekkel ismerkedjenek meg, barátságok és munkakapcsolatok szülessenek.

TÉMAKÖRÖK. A tanfolyam öt nagy téma köré csoportosul:

  1. Az emberi bioszféra-átalakítás története – Mi, emberek lényegesen nagyobb mértékben alakítjuk át a bolygót, mint bármelyik másik faj. Vajon miként váltunk ilyen különleges élőlénnyé? Megvizsgáljuk az emberi történelmet egy szokatlan nézőpontból.
  2. A fő környezeti problémák áttekintése – Milyen változásokat okozunk a bioszférában, és milyen társadalmi következményekkel járnak ezek? Éghajlatváltozás, erdőirtás, fajkihalások, vízszűkösség és társaik. Sokat hallunk róluk, de gyakran egymásnak ellentmondó információkat kapunk. Igyekszünk tisztább képet kialakítani a környezeti problémákról.
  3. A környezeti problémák társadalmi háttere és a fő kiútlehetőségek – Mely alapvető társadalmi okokra vezethetők vissza a környezeti gondok? Változtathatók-e ezek a tényezők, és ha igen, hogyan? Megkíséreljük áttekinteni és rendszerbe foglalni az idekapcsolódó tudás legjavát.
  4. Az ökológiai gondolkodásmód alapjai – Ökológiailag fenntartható társadalmak csak akkor jöhetnek létre, ha kultúránk uralkodó gondolkodásmódja alapvetően átalakul. Ez a változás már meg is indult: bár még korántsem vált dominánssá, az ökológiai gondolkodásmód egyre terjed. Vajon melyek a fő jellegzetességei, és miben tér el a ma uralkodó gondolkodásmódtól?
  5. Mit tehetünk mi? – Mindenki tehet valamit a környezeti problémák ellen, a fenntartható társadalmak érdekében. Általában az egyéni lehetőségekre szoktunk koncentrálni, holott a közös cselekvés mindig hatásosabb. Vajon mit tehetünk főként helyben, más emberekkel összefogva egy ökologikusabb életmódért? Áttekintjük a fő lehetőségeket.

A tanfolyam részletes tematikája itt érhető el.

ELŐADÓ. A tanfolyam előadója Dr. Takács-Sánta András ökológus, egyetemi docens, az ELTE Humánökológia mesterszakának igazgatója. Másfél évtizede tanít a tanfolyam témáihoz kötődő tárgyakat az ELTE Természettudományi és Társadalomtudományi Karán egyaránt, olykor más egyetemeken is. 2012-ben a Kar Kiváló Oktatójának választották az ELTE TTK-n. Egy időben az MTA Szociológiai Kutatóintézetében dolgozott az első itthoni települési klímaprogramok elindításán. A Bioszféra-átalakításunk nagy ugrásai című könyv, továbbá mintegy két tucat szakcikk, illetve könyvfejezet szerzője. Emellett szerkesztője a Kovász című környezettudományi folyóiratnak, az Éghajlatváltozás a világban és Magyarországon című könyvnek, a Paradigmaváltás?! című kötetnek, valamint társszerkesztője a Természet és gazdaság című ökológiai közgazdaságtan szöveggyűjteménynek. Tudományos munkássága mellett tíz éven át volt szervezőbizottsági tagja a Védegylet Egyesületnek. 2008-tól a Kisközösségi Program szakmai vezetője. Részletes önéletrajza (benne számos cikkének internetes elérhetőségével) itt olvasható. Egy rövid előadása megtekinthető itt.

MÓDSZER. Az előadások során interaktivitásra törekszünk majd, vagyis bőven lesz lehetőség a beszélgetésre, vitára is. Ennek érdekében az előadások kiscsoportban (15-25 fő) fognak zajlani. Olykor mindnyájunk által olvasott (rövidebb) írásokról beszélgetünk, lesz filmvetítés, tavasszal pedig kirándulunk, továbbá részt veszünk egy mélyökológia műhelyen is. Minden egyes előadáshoz kapcsolódóan ajánlott olvasmányok segítik az egy-egy téma iránt részletesebben érdeklődők elmélyülését.

KIMENET. A tanfolyam hivatalos, állami végzettséget nem ad. Reményeink szerint azonban sok tudást és új szemléletmódot annál inkább. Akik az előadások legalább 75%-án jelen voltak, tanúsítványt kapnak a tanfolyam elvégzéséről.

IDŐPONT. A tanfolyam 2014. szeptember 18-tól 2015. július 16-ig tart - minden héten 1x2 órában csütörtökön 18 és 20 óra között.

HELYSZÍN. A budapesti helyszín a Humusz Ház, XI. Saru utca 11. – pár perc sétára (vagy egy villamosmegállónyira) a Móricz Zsigmond körtértől, illetve a Petőfi-híd budai hídfőjétől. A Humusz-ház igazi oázis a betonrengetegben, ahol egy barátságos teremben, illetve jó idő esetén egy nagyon hangulatos kertben beszélgethetünk.

DÍJ. A tízhónapos tanfolyam díja 58 000 Ft, amely négy egyenlő részletben fizetendő (szeptemberben, novemberben, decemberben és februárban), akár készpénzben, akár átutalással. A befizetett összeggel minden résztvevő a Kisközösségi Program megvalósulását támogatja. Cégek számára a teljes összeg leírható költségként.

A JELENTKEZÉS MÓDJA. Ha jelentkezni szeretne a tanfolyamra, kérjük, először írja meg ezt a szándékát a humanokologia [kukac] gmail.com címre legkésőbb szeptember 10-ig. Ezután küldünk információkat arról, hogy miként kellene befizetnie a tanfolyam díjának első részletét. Ennek határideje szeptember 12. Jelentkezése csak az összeg befizetésével válik majd érvényessé és véglegessé.

Az egyik korábbi résztvevő véleménye a tanfolyamról itt olvasható.

Ha bármi kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, kérjük, írja meg nekünk a humanokologia [kukac] gmail.com címre.

Első alkalom szeptember 18-án (ahol a tanfolyam címének rejtélyére is fény derül).

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

Takács-Sánta András és a Kisközösségi Program munkatársai

A bejegyzés trackback címe:

https://elofalu.blog.hu/api/trackback/id/tr436643093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása