Filmek

2016. július 06. - Magyar Élőfalu Hálózat

4 részes film az élőfalvakról

 

A film a 4 évszak aspektusából, pillanatokat mutat be Visnyeszéplak, Gyűrűfű, Drávafok- Markóc, Agostyán, Ágoston-liget életéből.

A film a GEO-ÖKOFILM bevonásával készült- Hollós László szerkesztő, producer (Szerelmes földrajz, Príma díjas 2012) és csapatának közreműködésével. A Természetes Életmód Alapítvány (Labanc Györgyi ) szakmai irányításával, és Czumpf Attila ajánlásával.

„Akkor cselekszünk helyesen, ha a kétféle „szürkeállományunkat”, ami a fejünkben van, és a föld, amin járunk – arányosan műveljük”

Stefanovits P.

A célirányosan összegyűjtött ismeretanyagokat a Duna TV Talpalatnyi zöld c. műsora mutatta be.

2006-ban hiánypótló céllal jött létre a Magyar Élőfalu Hálózat (szakmai és érdekvédelmi kollégiuma). A Magyar Élőfalu Hálózat népszerűsítése nem csak nevelői szempontból elsődleges, de az útkeresők sokasága miatt is fontos, mivel az ökofalvak, mint közösségi modellek mintaértékű humánökológiai elkötelezettségű kezdeményezéseket és megoldásokat ajánlanak. Megismertetésük: út a saját környezettudatosságunk kialakításához. Legfontosabb érdekünk lenne egy átgondolt, átfogó életmódváltás, a fenntarthatóság, a környezettudatosság, az alapvető átláthatóság stb. elvei szerint kialakítandó, életmód-életvezetési program, benne lakóház, lakókörnyezet és földhasznosítási programmal, beleértve az értékteremtő kétkezi munka keltette jóérzések megtapasztalását is. Ennek során az „élménytársadalom” fizikailag és szakrálisan leszegényített vidéki, és a sokszoros függőségben, kiszolgáltatottságban lévő városi lakosságból kellene a mára már eltűnt „tájban élő”, vagy legalább a „tájat örökbe fogadó” embert újra teremteni. Az új életminőség megteremtéséhez az öngondoskodás képességének megszerzése is szükséges az elveszetett tudással, jártassággal, felelősségvállalással és hittel együtt. Ezek nélkül nem fog eljönni a minden ép érzékű ember érdeke szerint való természeti társadalmi béke. A megoldások között szerepel az „élet újraszövésének” kis lépésekből álló finom mintázatokat létrehozó programja.

Filmünk programja jó szívvel ajánlott az oktatás, a vidékfejlesztés, a városi környezet, a rehabilitáció döntéshozóinak, törvényi alkalmazóinak, példa értékű munkaanyagként, valamint továbbadható, és továbbfejleszthető mintaként.


Czumpf Attila

 
A film megtekinthető a Youtube-on:

1. rész2. rész
3. rész4. rész

 


„Készült a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával.”
"Csak természetesen"… hogy életünk valóban fenn tartható legyen c. oktatófilm

videkfejlesztesi_miniszterium-cmyk.jpg


 

 

A szükséges dolgokban az Egység, a kétesekben a Szabadság, mindenekben a Szeretet.

Szent Ágoston

 

 


Gyűrűfű az ökofalu

 

Az OzoneNetwork saját gyártású dokumentumfilmje.

Szerkesztő-riporter: Kovásznai-Szász Réka, operatőr: Hámori Attila, technikus: Kuncz Tamás, vágó: Szekeres Dóra, grafikus: Bilics István, producer: Pálmai L. Ákos

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elofalu.blog.hu/api/trackback/id/tr278869662